Eettistä tiekonetta ei taida olla olemassakaan, sillä elektronisissa laitteissa yhä "tarvitaan" Kongon tinaa, kobolttia ja/tai tantaalia...

Mutta ekologisinta vaihtoehtoa etsiessä: 

Käytetty kone, 

joka kuluttaa vähän energiaa. Sivulla http://www.sust-it.net/energy_saving.php?id=20 on listauksia tietokoneiden ja näyttöjen energiakulutuksesta päivässä ja vuodessa. Sivulla ei tietenkään ole kaikkia koneita, mutta suuntaa antavaa tietoa on. Koneissa on yllättävän suuria eroja.

ja jolla olisi vielä mahd. pitkä elinaika edessä. Sen voi itse arvioida tai pyytää apua joltain koneisiin enemmän perehtyneeltä.

JOS käytetty ei kelpaa vaan haluaa uuden tai haluaa valita käytetyistäkin sen parhaimman, silloin pitää ottaa huomioon:

Koko elikaari.

Kuinka kauan kone kestää? Pöytäkone kestää kannettavaa kauemmin.

Sisältääkö ympäristölle haitallisia aineita? Kannettavissa (esim. niiden akuissa) on haitallisia aineita, joita pöytäkoneessa ei ole. LED-näytöissä ei ole ympäristölle haitallisia aineita, joita muissa näytöissä esiintyy. Muovia kannattaa myös välttää.

Kierrätettävyys? Se on konekohtaista.

Energiakulutus? Edelleen http://www.sust-it.net/energy_saving.php?id=20 saattaa auttaa... LED-näyttö kuluttaa muita vähemmän sähköä.

Tietokonefirman ekologisuus koko tuotanto kaikkineen. Jos joku firma panostaa vihreyteen, se kyllä ilmoittaa siitä. Aivan kuten makkaroissa: jos kyseessä on B-luokan makkara, siitä ei ole mainintaa paketissa.

Greenpeacen listalla Apple on vihrein tietokonefirma. Ja Applen ympäristörapostista voi lukea ja varmistua yhtiön vihreästä linjasta. Applen koneet vastaavat jokaisessa edellämainitussa kohdassa positiivisesti. Lukekaa vaikka http://www.apple.com/fi/environment/news/ ja vakuuttukaa.

...Tämän hetken vihreimmäksi taitaa tulla Applen "Mac Mini" ja näytöksi "BenQ V2400 Eco".

Toista voi olla vuoden päästä, mutta tämä on tilanne nyt. 

Itse suosittelen käytettyä Mac Miniä ja käytettyä LED-näyttöä.